top of page

Bevindingen uit de bachelorproef



Ik blik terug op het grootste ontwerpproject dat ik tot nog toe heb gerealiseerd. De vele invalshoeken die het project had hebben me geleerd welke aspecten van het ontwerpproces me het meest liggen en boeien. We kregen relatief veel vrijheid om zelf onze focus te leggen in dit project. Dit leverde bijgevolg uiteenlopende eindresultaten op, naargelang de focus van de ontwerpstudent in kwestie. Door elke week ontwerpkeuzes te moeten maken heb ik leren nadenken over wat ik belangrijk vind in een ontwerp en waarom. De invalshoeken en bijhorende resultaten van andere studenten waren minstens even interessant.


Wat hield onze bachelorproef in?


De bachelorproef was het eerste project waar alle opgedane kennis uit de bachelor productontwikkeling nodig was om een compleet ontwerpproject tot een succesvol einde te brengen. Deze uitdaging test of de student voldoende competenties heeft opgedaan om aan de master te beginnen. Het proces start vanuit een academisch analytische aanpak, waarin we inzichten verwerven uit alle relevante invalshoeken die de basis vormen van de ontwerpprincipes van een gefundeerd systeemontwerp. Deze wordt vervolgens vertaald naar een concreet en volledig productontwerp met uitgewerkte materialisatie. We focussen ons tijdens de ontwerpiteraties op de optimale integratie van menskundige, technische én vormgefelijke aspecten binnen het gegeven economische kader.

Deze bachelorproef omvat het ontwerpen van een betaalzuil voor Antenor, een bedrijf dat zich specialiseert in betaalautomatisatie. De vraag was een volledig gebruiksklaar systeem af te leveren. De zuil moet volgens een modulair systeem ontworpen zijn dat op vraag van de klant aangepast kan worden met diverse betaal- en uitgiftemodules naar wens. De betaalzuil is ontworpen voor een binnenskamerse context, waarbinnen deze vrijstaand zal staan eventueel bij, naast, of in interactie met een informatieve zuil. We hebben ook een Grafische User Interface (GUI) uitgewerkt.


Wat heb ik geleerd?


1+1=3


Benjamin Calon en ikzelf hebben er in het begin van het semester voor gekozen om de bachelorproef in team uit te werken. Aangezien we aanvullende sterktes en zwaktes hebben leek ons dit een goed idee. Het was ook belangrijk goed overeen te komen en op dezelfde golflengte te zitten op vlak van stijl, smaak en ontwerpfilosofie. De samenwerking is uiteindelijk ook zeer vruchtbaar geweest. Ontwerpen in team kan voor mij een grote meerwaarde betekenen. In de eerste plaats verliep het nemen van ontwerpbeslissingen veel efficiënter. Het overleggen met een andere persoon brengt je veel sneller naar alle pro’s en contra’s bij een bepaald dilemma. Verder was het ook mogelijk efficiënter te werken omdat we ons werk konden verdelen naar functie waar we goed in waren. En, het is ook gewoon aangenamer werken als je niet alleen bent. Ondanks het feit dat ik in mijn vooropleiding vaak in team heb gewerkt, dringen de voordelen van een sterk team nu pas volledig tot me door. Ik onthoud dat het cruciaal is de juiste partner(s) te zoeken voor je een project aanvat. Verschillende andere bachelorproef-teams en mijn eigen ervaringen leren me dat een incompatibele partner je efficiëntie ook naar beneden kan halen.


Mijn focus


De vrijheid om focussen te leggen waar wij dat zelf belangrijk vonden was een leuk aspect van de bachelorproef. Het liet ons toe om onszelf te ontdekken als productontwikkelaar. De ontwerpkeuzes die Benjamin en ik gemaakt hebben namen sterk gebruik van deze vrijheid. We hebben van de opdracht bewust ons eigen ding gemaakt, wat niet altijd even compatibel was met de wensen van de opdrachtgever. De reden was de wil om ergens het verschil te maken en te innoveren ten opzichte van bestaande toestellen. Ik onthoud dit als focus die ik belangrijk vind als productontwikkelaar. Ook vormgeving ligt me nauw aan het hart, en heeft een groot aandeel gehad in veel ontwerpkeuzes. We dienden ook verificaties uit te voeren voor de bachelorproef. Wij hebben er als enige team voor gekozen om een economische verificatie uit te voeren. Het doel was om aan de hand van een kleinschalig marktonderzoek beter te begrijpen voor wie we ontworpen, en waar onze financiële grenzen lagen. Een kostprijsberekening dwingt ons om alles concreet te maken. Materiaalkeuze, productietechnieken en dergelijke zijn nodig om een prijskaartje te kunnen schatten. Deze toets was nodig om niet het gevoel te hebben dat we onrealistisch aan het ontwerpen waren. Innovatie is vaak nutteloos als niemand ervoor wil betalen. De focus op de gebruiker is door mijn vooropleiding Industrieel Productontwerpen met afstudeerrichting ‘Gebruik’ een natuurlijke reflex geworden. Deze focus is echter ook een sterke drijfveer voor innovatie en is er een waar ik me in de toekomst nog verder in wil verdiepen. Techniciteit en uitwerking heb ik in grote mate uit handen gegeven aan mijn partner Benjamin. Ook deze aspecten kunnen een drijfveer zijn voor innovatie. Het is echter altijd een van mijn zwaktes geweest. Toch vind ik het belangrijk om vanuit alle invalshoeken te kunnen kijken naar een ontwerp. Het is een grote meerwaarde voor mij om iemand naast me te hebben die technisch beter onderlegt is. Zo leer ik bij, en heb ik het vertrouwen om in overleg ontwerpbeslissingen door te voeren die ook technisch onderbouwd zijn.



Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page