top of page

Arne Pauwels over zijn start-up 'Wakati' en waar deze voor staat: Sociale Innovatie


Arne Pauwels over zijn start-up 'Wakati' en waar deze voor staat: Sociale Innovatie.


Gedurende de maanden februari, maart en april organiseert BR!DEE lezingen en workshops rond verschillende onderwerpen, steeds gericht op innovatie.


De workshop in TAKEOFF Antwerpen was gericht op Sociale Innovatie. Gastspreker voor deze editie was Arne Pauwels, een recent afgestudeerde productontwikkelaar die met zijn Start-up ‘Wakati’ hoge toppen scheert.

Arne Pauwels' start-up Wakati levert betaalbare modules aan Afrikaanse boeren die hiermee hun oogsten van groenten en fruit veel langer vers kunnen houden. Vandaag gaat 45% van de oogsten in Afrikaanse landen verloren door de slechte bewaar omstandigheden. Zijn makkelijk op te stellen module zorgt ervoor dat de oogsten het overleven tot op de marktplaats. Dit geeft de boeren niet enkel een grotere en meer kwalitatieve oogst, maar ook een betere onderhandelingspositie tegenover de afhalers. Zo kunnen de boeren 25% meer vragen voor hun producten en gaat 30% minder oogst verloren in een continent met grote voedselschaarste.


‘Sociale innovatie’, begint Arne Pauwels, is op zich een overbodige term, hijzelf houdt het liever kortweg bij ‘innovatie’; “Een product of dienst ontwikkelen die meerwaarde biedt voor iedereen”. Hij gaat op basis van deze laatste zin verder op zijn visie over wat sociale innovatie is en vooral niet is. “De modules worden goedkoop geproduceerd in China en ter plaatse geassembleerd. Het is belangrijk om voor iedereen in de keten meerwaarde te creëren” benadrukt hij, “enkel zo creëer je een duurzame keten waar iedereen beter van wordt."


"Ik aanschouw de mensen in ontwikkelingsgebieden als klanten, je kunt deze mensen pas helpen als je ze begrijpt en dingen brengt die ze ook effectief willen. Als ze een deel van het weinige dat ze hebben willen investeren in jouw product, dan weet je dat je meerwaarde levert voor hun. Hier gaan veel NGO’s in de fout met hun sociale projecten, ze willen de mensen helpen, maar dumpen vaak producten met weinig of geen impact doordat ze de mensen en hun behoeften niet begrijpen en tevens veel geld kosten. Zo zijn in een bepaalde regio ooit grote hoeveelheden gratis appelsienenbomen geplant voor de bevolking. Er kwam een overaanbod in appelsienen en de bomen werden niet meer onderhouden, de vele rottende vruchten brachten meer insecten en ziekte verspreiding met zich mee en de regio was uiteindelijk slechter af dan voorheen.”


Tijdens de afsluitende vragenronde doet een vraag over het project misschien wel de meest interessante passage van de avond bovenkomen. - "Wanneer bent u de grootste obstakels tegengekomen bij het realiseren van uw project?" “Oef, waar ben ik geen obstakels tegen gekomen… Het idee van Wakati is ontstaan uit mijn master thesis in de productontwikkeling, toen zag het er nog helemaal anders uit dan nu. Tijdens het polsen met de bedrijfswereld indertijd werd ik al snel helemaal afgebroken. Het heeft me veel pijn gedaan om telkens zo hard afgerekend te worden op iets waar je zoveel tijd in steekt. Het is belangrijk om kritiek te kunnen slikken en er iets mee te doen. Ik ben er telkens opnieuw en harder tegenaan gegaan en de vele kritiek heeft me uiteindelijk gebracht tot het sterke concept dat Wakati nu is. Het is tenslotte zeer belangrijk om rotsvast in je idee te geloven en anderen hierin mee te trekken. Ik heb het grote geluk gehad om investeerders te kunnen overtuigen van mijn idee, alleen had ik het nooit kunnen realiseren.”


Voor mij persoonlijk, als student productontwikkeling die ervan droomt om ooit zijn eigen grote betekenisvolle project of bedrijf op poten te zetten, werkte deze spreker extra inspirerend. Het doet goed om buiten de lessen eens een concrete kijk te krijgen op de impact die productontwikkelaars kunnen hebben op de wereld.


De avond wordt beëindigd met een korte maar krachtige brainstormsessie over mogelijke toepassingen van sociale innovatie, dit met behulp van aangereikte tools, een stuk pizza en een frisse pint.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page